Dolina Baryczy Poleca

Familijna to piekarnia z tradycjami z Doliny Baryczy

 

Piekarnia Familijna od ponad 25 lat wypieka wysokiej jakości pieczywo w Kuźnicy Czeszyckiej. Jest to maleńka wioska położona w Parku Krajobrazowym Doliny Baryczy. Lokalizacja piekarni miała
i ma ogromne znaczenie dla misji firmy. Familijna w swojej ofercie proponuje zdrowe pieczywo wyrabiane według tradycyjnych receptur i tylko z naturalnych składników. Poprzez wieloletnią ciężką pracę i poszanowanie tradycji piekarniczych pieczywo z Kuźnicy Czeszyckiej zyskało uznanie Klientów. Poprzez nieustanne wsłuchiwanie się w oczekiwania Klientów, wypieki cieszą się coraz większą sympatią, goszcząc na stołach konsumentów w kilku województwach.

To co wyróżnia wyroby Familijnej to przede wszystkim naturalny zakwas: pszenny oraz żytni. Zaczyn od podstaw przygotowywany jest we własnej kwasowni, a do jego produkcji wykorzystywana jest tylko woda i mąka. Ziarna, które znajdują się w pieczywie są staranie selekcjonowane i nie pochodzą z gotowych mieszanek. Pieczywo Familijnej odznacza się tradycyjną własną recepturą oraz „czystą etykietą”. W składzie chlebów na próżno szukać polepszaczy czy emulgatorów.

Dla potwierdzenia przynależności do regionu oraz chęci wspierania lokalnej przedsiębiorczości w roku 2017 Familijna przystąpiła do certyfikacji „Dolina Baryczy Poleca”. Jest to lokalne odznaczenie przyznawane produktom lub usługom wysokiej jakości, które wytwarzane są na terenie Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy. W 2018 roku znakiem „Dolina Baryczy Poleca” odznaczono nasze pieczywo z mąki żytniej 100%.

Chleby odznaczają się prostym składem, naturalnym zakwasem żytnim 100%, oraz ziarnami, które mają wiele cennych składników mineralnych. Ponadto pieczywo żytnie odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie.

plakat chleby zytnie

 

Poznaj skład naszego pieczywa:

Chleb żytni 100%: mąka żytnia; woda; sól; drożdże

Chleb żytni 100% ze słonecznikiem: mąka żytnia; woda; nasiona słonecznika; płatki owsiane; sól; słód żytni.

Chleb żytni 100% z kiełkami żytnimi: mąka żytnia; woda; wykiełkowane całe ziarno żyta; sól; słód żytni.

Chleb żytni 100% bogactwo ziaren: mąka; woda; płatki owsiane; nasiona słonecznika; płatki pszenne orkiszowe; pestki dyni; nasiona babki płesznik; preparowane ziarno amarantusa; łamane ziarno soi; łupina babki jajowatej; wysuszony zakwas żytni; sól; słód żytni

Chleb żytni 100% bez drożdży: mąka żytnia; woda; nasiona słonecznika; siemię lniane; płatki owsiane; sezam; sól; słód żytni

 

certyfikat-dolina-baryczy-poleca