Bochen orkiszowy ze słonecznikiem
Rodzaj:
Pieczywo mieszane
Korzyści:
Ten chleb mieszany wypiekamy na naturalnym zakwasie żytnim oraz z mąki pszennej orkiszowej, wody, soli i drożdży. Wzbogacamy go ziarnami słonecznika, dodatkiem miodu. Udział mąki pszennej orkiszowej jest bardzo wysoki. To odróżnia nasze pieczywo od konkurencyjnego na rynku, gdzie często okazuje się, że chleb nazywany orkiszowym zawiera tylko kilka % mąki orkiszowej. Dzięki wysokiej zawartości orkiszu chleb orkiszowy posiada nie tylko delikatny, wyrafinowany smak. Jest też doskonałą alternatywą żywieniową dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne. Pszenica orkisz posiada wysoką wartość odżywczą. Dostarcza dużej ilości witamin i minerałów, lepiej przyswajalnego błonnika. Natomiast ziarna słonecznika są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wypiek bochnów z dużych kęsów ciasta sprawia, że kromki dłużej zachowują świeżość oraz mają bardzo aromatyczny smak i zapach.

Category: