Pieczywo z niskim IG

Chleb dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej

Dedykowana oferta pieczywa dla diabetyków oraz wszystkich tych, którzy zmagają się z nadprogramowymi kilogramami, którzy w codziennej diecie poszukują produktów o niskim indeksie glikemicznym. Warto tu wyjaśnić, że wskaźnik IG (indeks glikemiczny) to parametr, określający jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi.

Dlaczego warto wybrać pieczywo z mąki o niskim glikemicznym?

Dlatego warto w swojej codziennej diecie wybierać te produkty, które cechuje niski indeks glikemiczny, czyli kiedy jego wartość nie przekracza poziomu 55. Produkty o niskim IG powodują stopniowy wzrost poziomu glukozy we krwi, blokując tym samym nagłym wyrzutom insuliny i przyczyniają się do opóźnienia uczucia głodu.

Jakie produkty o niskim IG znajdę w ofercie piekarni z grupy Familijna?

W ofercie Familijnej od lat znajdują się produkty o niskim indeksie glikemicznym, m.in. chleb razowy (IG – 43,1), na naturalnym zakwasie żytnim z wysoką zawartością mąki żytniej razowej typ 2000, czy chleb żytni 100% bogactwo ziaren (IG – 46,5), wypiekany w 100% z mąki żytniej.

Odpowiadając na coraz większe potrzeby konsumentów w zakresie rozbudowanej oferty produktów niskoglikemicznych, podjęliśmy współpracę z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu w celu opracowania szeregu produktów, spełniających te wymagania. Tak powstał chleb żytnio – orkiszowy (IG -49,9) z dodatkiem ziaren, o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, jabłecznik IG (IG – 44,3) bez dodatku cukru, a w którym słodycz pochodzi wyłącznie z dodanych owoców oraz ciasteczka IG (IG 43,8). Wszystkie te produkty zostały starannie przebadane przez naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

 

Produkty z niskim IG dostępne w naszej ofercie:

  • Chleb żytnio-orkiszowy (IG - 49,9)
  • Jabłecznik IG (IG - 44,3)
  • Ciasteczka IG (IG - 43,8)
  • Chleb razowy (IG - 43,1)
  • Chleb żytni 100% bogactwo ziaren (IG - 46,5)
  • Chleb żytni razowy z ziarnami (IG - 50,8)
  • Chleb graham (IG - 52,6)
  • Chleb IG (IG - 54)
  • Bułka bogactwo ziaren (IG - 42,1)
Preferencje plików cookie
Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies klikając przycisk Ustawienia. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.
Preferencje plików cookie
Wykorzystanie plików cookie

Szanowni Państwo, nasz serwis stosuje pliki Cookies aby zapewnić jego prawidłowe działanie. Możecie określić warunki przechowywania lub dostępu do plików Cookies. Zalecamy zapoznanie się z Polityką prywatności i plików Cookies.

Więcej informacji

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących naszej polityki dotyczącej plików cookie prosimy o kontakt.